onsdag 11. februar 2015

America før Colombus av Anna og Kristian

Amerika før Columbus

Der var utviklet store sivilisasjoner av indianerfolkene mayaene, aztekerne og inkaene før Colombus ankom Amerika. Samfunnet da var preget av intensivt jordbruk, høy befolkningstetthet, fordeling av arbeid og sosiale skiller.
En innbygger i mayasivilisasjoen
Mayasivilisasjonen var en av stammene som var veldig kunsterisk og intellektuelt raffinement, og holdt til der som i dag er Guatemala, Honduras og deler av Mexico. Det er antatt at denne sivilisasjonen besto av omlag 15 millioner mennesker.De hadde stor politisk utvikling der småstatene kjempet om styret i forskjellige regioner. De utgjorde aldri noe samlet imperium, men småstatene var organisert rundt seremonielle sentre som man kan se på som tempelbyer, hvor arkitekturen omfattet tempelpyramider, såkalte “observatorier”, som fungerte på samme måte som et tempel og der fantes palasser som var virket som boliger for eliten. Inne i småstatene bygde innbyggerne i tillegg til templer, også veier og vanningsanlegg. Mayakulturen var på det største mellom år 300 og år 900. Kulturen blir definert som en steinalderkultur hvor dyrkingen av mais og grønnsaker lagde et overskudd som fødde prester og overklassen. Festivaler og ritualer sto sterkt i kulturen deres, og fulgte et jevnt mønster i sivilisasjonens kalender. Sammens med festivaler og ritualer var også sport godt likt. Ballspill var en viktig sport i mayasivilisasjonens samfunn. Sporten hadde nær tilknytning til ritualer av politisk og religiøs karakter. Der fantes ofte en ballplass i småstatene.
Den klassiske mayakulturen ble trolig ødelagt av kriger, rovdrift på et tynt jordsmonn, avskoging og erosjon.
Aztetisk arkitektur
Mexico, hvor mayakulturen holdt til deler til, blir sett på som et av de tettest befolkede områdene i verden på 1400-tallet. Kunstig vanning bidro til rikelig med maisdyrkning og lagde et godt grunnlag for befolkningsvekst. Aztekerne erobret det området som i dag ligger sentralt i Mexico, like før europeerne ankom. Aztekerne, som var et mesoamerikansk folk, kom nordfra, og etter erobringen av Mexico grunnla de riket Tenochititlán, som i dag er Mexico. Dette riket ble kronet som hovedstaden i deres kortvarige imperium. Overklassen besto av ca. 100 000 mennesker. De gjorde bøndene som leilendinger og stakk av med jordbrukets overskudd. I likhet med mayakulturen hadde aztekerne også sterk tilknytning til religion, om ikke sterkere. Viktig var ritualer og festivaler, men menneskeofringer var også en en rød tråd i kulturen. Ofringene skulle blidgjøre gudene, i håp om at jorda ikke skulle gå under. Hvert år ble så mange som 50 000 mennesker ofret, og de var ofte krigsfanger, slaver eller mennesker som ble gitt som gaver fra andre herskere.
Inkasivilisasjon i høyfjellene
i Peru
Inkasivilisasjone levde lenger sør i Amerika, i Peru, hvor maisdyrkningen ble et grunnlag for deres sivilisasjon, og på 1400-tallet hadde de utviklet et erobringsrike i Andesfjellene, hvor byen Cuzco, som betyr verdens navle, satt som sentrum. I tillegg til maisdyrkingen drev de også dyrking av coco, søtpoteter, tomater, jordnøtter, paprika og enda mer. Riket til inkasivilisasjonen ble styrt av gudekonger og inkaer som var nedstammet fra solen, om man skal tro på sagnet. Samfunnet deres var velorganisert og tilpasset høylandets og kyststripens ressurser. Inkaene utviklet også vanningsanlegg og veier,  men i tillegg til dyrkningsterasser og poststasjoner. Herskerne sørget for store lagre med mat, såkorn og klær, slik at de var forbredt til eventuelle uår.

I år 1492, ankom Colombus for første gang til Amerika, etter feilnavigering på hans seilas i håp om å finne India. Columbus ble overvelmet over det nye kontigentet og kom på en tur nr. 2, hvor hans følge var 17 skip med omtrent 1500 mennesker ombord i. Disse menneskene begynte straks å kjempe mot de lokale stammene for å få kontroll over de østlige områdene, og begynte koloniseringen like etterpå.

Kilder:

   https://snl.no/inka
   http://no.wikipedia.org/wiki/Mayakulturen
   https://snl.no/aztek
   Historie VG2
   https://snl.no/Kristoffer_Columbus
  Copyright © Kristian og Anna Blogging AS


8 kommentarer:

  1. Veldig fint innlegg, Kristian! Informasjonen er god og relevant!

    SvarSlett
  2. Veldig fint innlegg, Kristian! Informasjonen er god og relevant!

    SvarSlett
  3. Fint skrevet og relevant informasjon!

    SvarSlett
  4. Jeg synest dette var et veldig godt skrevet blogginnlegg. Mye fin informasjon og jeg lærte masse. Forsett slik ;-)

    SvarSlett
  5. Jeg synest dette var et veldig godt skrevet blogginnlegg. Mye fin informasjon og jeg lærte masse. Forsett slik ;-)

    SvarSlett
  6. Mye god og relevant informasjon! Flott arbeid. Keep up the good work :0)

    SvarSlett
  7. Veldig innholdsrikt blogginnlegg!! Godt jobbet !!

    SvarSlett
  8. Godt innlegg. Fint om dei ulike sivisilasjonane. Greit om de har dato på internettkjeldene.

    SvarSlett