Slaveri og slavehandel var vanlig i Afrika før
europeerne kom. De fleste slavene var jordbruksarbeidere, tjenere, bærere,
håndverkere eller soldater. I middelhavsområdet var afrikanske slaver en gammel
handelsvare. Araberne på 600-talet gjorde slavehandelen med afrikanere til en
næringsvei.
På 1200-tallet fantes det sukkerplantasjer på øyene
Sicilia og Kypros i Middelhavet, og arbeidskraften var slaver hentet fra
Øst-Europa. I begynnelsen av 1500-talet satte portugiserne i gang
plantasjedrift av sukker på en liten øy innerst i Guineabukta. Denne øya hadde
det perfekte miljøet for denne type drift. Dette ble utgangspunktet for de europeiske atlantiske slavehandelen. Etter hvert spredte slaveriet seg til
øyene i Det karibiske havet, Brasil og det sørilige Nord-Amerika.
Afrika ble
slavene brennmerket og kastet om bord i slaveskip. De satt tettpakket og sammen
lenket under dekk, gjerne i to til tre måneder. Varme, sykdommer og stank
gjorde forholdene i skipene ekstremt dårlige. Selv om kapteinen gjorde sitt beste
for å få over så mange overlevende og friske slaver som mulig, var det en stor
del av både slaver og skipsmannskaper som døde før de hadde kommet frem på
grunn av de uhygieniske forholdene.
I Amerika var det vanligste slavearbeidet på
sukkerplantasjene. Arbeidsforholdene var så dårlige at slavene bare levde i
seks til sju år. I Europa ble det økt etterspørsel etter sukker og da ble det
også økt etterspørsel etter slaver.
Ulrikke Støylen og Benedicte M. Fagerlid
Ulrikke Støylen og Benedicte M. Fagerlid
Veldig spennende tema. Fint skrevet, får med mye viktig fakta om temaet. :-)
SvarSlettBra skrevet :)
SvarSlettDette var et bra innlegg!
SvarSlettDette var et bra innlegg!
SvarSlettStå på Ulrikke, dette var bra skrevet! :-)
SvarSlettHeilt greit, kunne skrevet mer om hvordan slavene ble behandlet osv, men ikke noe gale med denne teksten her.
SvarSlettGod tekst :)
SvarSlettFint og informativt innlegg. Kanskje de kunne hatt med eit bilete.
SvarSlett