onsdag 11. februar 2015


ASIA OG KINA
ASIA
Malakkasundet og malakkhalvøya var kanskje det viktigaste handelssentrumet på 1400-tallet. I denne byen vandra og vimsa det av handelsmenn som snakka alle verdsens språk. Det var her dei indiske og arabsike handelsmena organiserte skipsfart og varebytte.
Malakka vart erobra av Portugiserane i 1511 fordi Europerane ville ha varer frå Asia. Dei nederlandske erobra etter kvart mykje av handelen i Asia, spessielt krydderhandelen. Krydderhandelen var nemelig utgangspunktet for det nederlandske koloniimperiet.



KINA
Kina vart styrt av skiftande dynasti, der styrinsforma vart kalla konfutsianismen. Kjenneteikne til dette samfunnet var at alt var i harmoni og balanse. Alle visste kvar dei holdt til og kva rolle dei hadde i samfunnet. Menna var dominerande og hadde ei viss makt over kvinna. I dette samfunnet var det herskarane som styrte.

Utdanning i Kina var viktig. Emetsmenna hadde mykje kunnskap, og de var desse herskerane støtta seg på. Til tross for at utdanning var viktig, var det kunn ein liten del av befolkniga som meistra lese- og skrive kunsten.

Kina låg også langt i forvegen innanfor teknologi måla opp til andre land. Til døme var kompasset, støypejern og papir av silke noko Kina var tidleg ute med. Det at Kina hadde eit høgt teknologisk nivå, førte til at ein industriell revolusjon som kom lenge før enn den i Europa.

Mingdynasiet styrte i Kina i perioda 1368-1644. Folkmegnda auka betrastleg og bønda vart tvinga til utkantane for å produsere meir mat. Samt med dette kom silkehandelen som gav store inntekter til landet generelt.

Dynastiet vart knekt av bonde opprør og borgarkrig i 1644. Styringa var fortsatt den same, men alle mandsjuar fekk dei høgaste stillingane. Handelen vart stengt i ei periode, men opna igjen i 1685.


5 kommentarer:

  1. Kjempebra Johanne! Flott med illustrasjonar òg! :-)

    SvarSlett
  2. Dette kunne du ha gjort bedre Johanne, stå på videre ;-)
    Hilsen M og K :-)

    SvarSlett
  3. Godt innlegg. Bra om styre og dynasti. Kanskje de kunne vist til kjeldene de har brukt. Fine bileter.

    SvarSlett