torsdag 5. februar 2015

Spanske Og Portugisiske Erobringer


Intro; De Iberiske rikene:

På 1600 tallet var det spanske imperiet og det portugisiske imperiet ledene innenfor europeisk utforskning. Gjennom mange suksessfulle felttog, og rå brutalitet, la spanjolene og portugiserne under seg mye land, og ble fort datidens supermakter og de to imperiene ble blant de største og mest ustrakte rikene i verden. Med kolonier over hele verden, blomstret handelen: Gull, sølv edelsteiner og luksusvarer ble overført fra koloniene i Afrika, Amerika og Asia til Europa. Dette førte til sterk økonomisk vekst hos de to imperiene, noe som igjen førte til ytterlige utvidelser av rikene. I dette innlegget skal vi se nærmere på historien til de to iberiske rikene.


Det spanske riket:

Når Christopher Columbus oppdaget Amerika, var Spania blant de første nasjonene som koloniserte Amerika. Spanjolene begynte med å kolonisere noen øyer i Karibia. Med basene på disse øyene, var alt dukket for at det spanske imperiet skulle utvide seg. Men de trengte en militær leder: Den militære lederen het Hernán Cortés. Han og hans Conquistadors, «erobrere», kom til den «Nye Verden» i 1504 og begynte straks å erobre landområder. Hærene hans hadde kruttvåpen som kanoner og et type gevær kalt «Arquebus», rustninger og sverd laget av stål og kavaleri. Når de innfødtes hærer gikk opp mot Cortés sin hær, ble de skremt av den: De hadde aldri sett kavaleri eller kruttvåpen, og slagene var ofte vunnet på at de innfødte stakk av fra slagmarken i panikk. Spanjolene fikk også støtte av lokale, undertrykte folkegrupper som var lei av hierarkiet som de ble undertrykket av. Etter kort tid var hele Mexico under spansk kontroll. Men dette var bare begynnelsen på det spanske erobringseventyret: Fra erobringen av Mexico frem til imperiets fall, strakte riket seg fra Florida i nord til Argentina og Chile i sør. Når områdene var under spansk kontroll, ble lokalbefolkningen kristnet og undertrykt. Landområdene ble brukt til økonomiske vinninger for det spanske imperiet.
 
 
Det Spanske Imperiet



Det portugisiske riket:

Også blant de første koloniherredømene i Europa, er det portugisiske riket også det lengst levende. Opprettet i 1415, varte det portugisiske riket frem til 1999.  Selv om det portugisiske riket var mye mindre ustrakt enn det spanske riket, var det portugisiske riket også svært, med kolonier i Asia, Afrika og Sør-Amerika. Blant annet kontrollerte de hele Brazil og Uruguay, og slik som spanjolene, unyttet de områdene for egne vinninger og knuste alle motstandere som ikke ville underlegges med rå militær makt og spredning av sykdommer. Noe som det portugisiske riket var beryktet for var slavehandel, og mengden slavearbeid i koloniene. I løpet av kolonitiden, endte omtrent 40% av slavene hentet fra Afrika i portugisiske territorier. Disse slavene hadde ingen rettigheter, og ble hensynsløst brukt til å gjøre alt det harde arbeidet på plantasjer og i gruver sammen med den undertrykkede innfødte. På plantasjene dyrket de sukker, kaffe, kakao, tobakk og bomull. Dette tjente det portugisiske riket mye på, og disse pengene brukte de på å styrke sin militære posisjon.



Det Portugisiske Imperiet 


Resultat av kolonisering:

Alle handlinger har konsekvenser, og konsekvensene av kolonisering i Amerika var tydelige:

-          Befolkning: Før europeiske kolonister kom til Latin-Amerika, lå folketallet på om lag 25 millioner; etter kolonisering var folketallet sunket til 2.6 millioner. Denne dramatiske massedøden kan skyldes på europeisk krigføring, sykdommer fra Europa som ble overført av kolonistene og slavearbeid. I prinsipp skjedde det samme også i portugisiske områder.

-          Nye herskere: Portugal og Spania overtok omtrent hele Latin, og Sør Amerika med militær makt og innlemmet det i riket sitt. Dette styrket hvert enkelt rike, og førte til at de europeiske kolonistene ble meget mektige og rike.


-          Språk og kultur: Med spanjoler og portugisere som herskere i Latin, og Sør Amerika, ble selvfølgelig den europeiske kulturen den viktigeste. De innfødte ble kristnet, og spansk og portugisisk ble innført som de offisielle språkene.    
 

Deltagere: Håvard Heimvik Frekhaug, Ulrik Lunde og Margrethe Kvalheim

2 kommentarer:

  1. Godt og informativt innlegg. Fint med bileter. Kanskje de kunne vist til kjeldene de har brukt.

    SvarSlett